Afgang 2020

Er vi alle fælles om det her?
Det Fynske Kunstakademi, Skulptursalen d. 8. august – 20. september 2020

Det er med stor glæde, at Det Fynske Kunstakademi præsenterer dette års afgangsudstilling med værker af Wael Toubaji, Rune Viggo Jørgensen, Tao Hansen, Ditte Marie Frost Clausen, Jonas Hansen, Sara Arenfeldt, Emil Skamstrup, Jakup Nilsson, Morten Larsen og Mette Rasmussen.

De studerende på Det Fynske Kunstakademis afgangsudstilling takler de ubehagelige spørgsmål, der opstår i svære tider, gennem en række nye værker, der spænder fra installation, virtuel reality, performance, animation til skulptur og video. Værker der alle eksaminerer gestikker og former, og derigennem artikulerer deres afvisning af tingenes tilstand i denne verden.

Udstillingens titel, Er vi alle fælles om det her? er formuleret som et spørgsmål, der folder konventionelle forestillinger om “et vi” og “en samhørighed” ud og demonstrer herigennem forskellige perspektiver på, hvad det vil sige at være et individ og del at et fællesskab på samme tid.

Brugen af pronomen det i titlen kan referere til forskellige ting: Illusionen om en livsstil der kun er tilgængelig for de få. Utilstrækkeligheden i forhold til at skulle acceptere og indgå i etablerede sociale strukturer.

Men det refererer også til brydningerne i disse historiske tider: Pandemien, kapitalismens sammenbrud, mytologiens genkomst, undersøgelsen af det virtuelle, forbindelsen til det der føles vigtigt og ikke mindst betydningen af menneskelig handlen.

Det er et vilkår, hvor privilegier er synonym med udnyttelse og magt. Ligegyldig hvilken hændelse eller betingelser det referer til, forbliver pronomen det i titlen dobbelttydigt og uigennemsigtigt for at spejle tidens usikkerhed.

Værkerne på udstillingen forsøger at visualisere den italienske filosof Rosi Braidottis kendte citat “ (…) Vi er alle fælles om det her, men vi er ikke den samme.“ Ved at reflektere over  translokationer –  har været og vil være, skolen man har lagt bag sig og den verden der trædes ind  – åbner udstillingen et felt, hvor det kunstneriske arbejde forsøger at svare på systemiske ændringer.

Værkerne i udstillingen reflekterer både over kunstnerisk praksis som en form for tilbagetrækning og som en etisk gestus, der frigører sig for at give plads til menneskelig handlen.

Kurator Irene Campolmi

Det Fynske Kunstakademis Afgangsudstilling 2020 Er vi alle fælles om det her? er gennemført med støtte fra Toyota Fonden, Møllerens Fond, Augustinus Fonden, 15. Juni Fonden og N. M. Knudsens Fond.