Nordisk Skulptur i Danmark

PRESSEMEDDELELSE
Nordisk Skulptur i Danmark

Skulptursalen på Det Fynske Kunstakademi
24.11.2022 – 2.2.2023

Det Fynske Kunstakademi og Holmgårds Galleria inviterer til fernisering på Nordisk Skulptur i Danmark torsdag den 24. november kl. 15-17 i Skulptursalen.

Nordisk Skulptur i Danmark viser værker af de finske kunstnere Petri Eskelinen, Anni Laakso, Pia Sirén og Anna-Lea Kopperi samt danske Eric Andersen, Mogens Jacobsen, Sofie Thorsen og Ida Brockmann.

Udstillingen, der har til formål at fremme faglig udveksling mellem nordiske kunstnere, som arbejder med skulptur, blev i efteråret vist på Holmgårds Galleria i København. Den er kurateret af Peter Holmgård, realiseret i samarbejde med the Association of Finnish Sculptors (SKL) og støttet af Odense Kommune – Kulturpuljen, Kulturfonden for Finland og Danmark samt FRAME contemporary art Finland.

Om Kunstnerne:
Petri Eskelinen (f.1975) har afholdt adskillige udstillinger og skabt offentlige værker – for eksempel til det nye børnehospital i Helsinki. Eskelinen dimitterede fra Kunstakademiet i Helsinki i 2006. Hans værker er ofte baseret på opfindelse, problemløsning og transformation af umulige idéer til tredimensionelle kunstværker. Mange af Eskelinens mekaniske værker inviterer til deltagelse; de er på en måde sociale oplevelser, der kun viser sig i deres helhed for dem, der ser på. På det seneste har Eskelinen arbejdet med time-lapse videoer og planter. I værkerne afsøges planters problemløsningsevne.

Anna-Lea Kopperi (f. 1960) er internationalt kendt for sine rumlige installationer, offentlige skulpturer og participatory works. Kopperi dimitterede fra Kunstakademiet i Düsseldorf 1996. Hun lyser på forholdet mellem omgivelser og det menneskelige rum og placerer sine konceptuelle kunstværker i stedets spirituelle og historiske kontekst. Værker af Kopperi er i offentlige samlinger i flere lande og hendes permanente skulpturer er opført rundt om i Europa, f.eks. Pointillistisk bro i Imatra, Blå-rød-bro i Helsinki og granitskulptur Together i Vejby.

Sofie Thorsen (f. 1971 i Danmark, bor og arbejder i Wien). Thorsen er uddannet fra Kunstakademiet i Wien og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og har vist sit arbejde internationalt på adskillige gruppe- og soloudstillinger gennem de sidste 2 årtier. Hun er i dag lektor ved Det Fynske Kunstakademi i Odense. Hendes tegninger, skulpturer og installationsbaserede arbejde er dedikeret til spørgsmål om perception og rum samt temaer som fremvisning, arkitektur og arkæologi.

Mogens Jacobsen (f.1959 i Italien, bor og arbejder i København) Han har arbejdet med digital kunst, objekter og installationer i mere end 30 år, og han var en af ​​pionererne inden for dansk internetkunst. Hans værker fokuserer på det tidsmæssige og den materielle æstetik i systemer, processer, instruktioner og kode. Hans kunst har ofte form af maskiner eller apparater, der kritisk og humoristisk undersøger teknologi og håndteringen af teknologi i vores hverdagsliv. Mogens’ værker har været udstillet på adskillige nationale og internationale udstillingssteder. Jacobsen underviser i experimental and critical design på IT-Universitetet i København. Han arbejder ofte i tværfaglige samarbejdsgrupper om forskningsprojekter.

Ida Brockmann (f. 1991) og hun bor og arbejder i København. Hun er uddannet Bachelor of Arts fra Valand Akademiet i Gøteborg. Hendes kunst udfoldes i forskellige teknikker og materialer, herunder på det seneste, keramik, sten og videoer. Brockmann er interesseret i materiel kultur og i de genstande, der omgiver os, og som vi efterlader. Hendes måde at arbejde på belyser de kulturelle og sociale lag, der er knyttet til hverdagens genstande, og hun stræber efter at ændre den eksisterende opfattelse af disse genstande.

Anni Laakso bor og arbejder i Helsinki. Hun er interesseret i produktionen og opfattelsen af ​​rum. I sit kunstneriske arbejde har hun indtaget rum, med midlertidige rum, konstrueret af forskellige og hovedsageligt genbrugte materialer. Gennem sine installationer vil Laakso skabe nye rum og former i et eksisterende miljø. De fleste af Laaksos værker er walk-in installationer, som den besøgende kan komme ind i. Værkerne kan både ses som skulpturer og som en skabelse af anvendelige sociale rum.

Pia Sirén (f. 1982) skaber midlertidige storskala landskaber ved hjælp af almindelige byggematerialer, samt skulpturer, performative projekter og samarbejder. Hendes værker, realiseret både indendørs og udendørs, er ofte rumligt og materialemæssigt engagerende installationer, som man kan gå ind i og blive en del af. Sirén har en MFA fra Kunstakademiet i Helsinki. Hun har haft adskillige solo- og gruppeudstillinger i Finland og i udlandet.

Eric Andersen (f. 1943) er en dansk kunstner og komponist. Han var en af ​​de centrale personer i det internationale Fluxus-netværk og har været aktiv på de internationale kunstscene siden begyndelsen af ​​1960’erne. Hans kunst er kendetegnet ved, at den blander eksisterende medier på nye måder og dermed nedbryder grænserne mellem kunstformer – såvel som mellem kunst og hverdagsliv. Det er ikke kun ting, vi normalt forbinder med kunst, der blandes, men også alle mulige andre elementer, fra bureaukratiske strukturer til byrum eller til sociale situationer, som alle indgår som elementer i Eric Andersens praksis. Det helt grundlæggende er, at der sker noget, som vi ofte ikke har ord for endnu, fordi vi ikke har oplevet det før.

Nordisk Skulptur i Danmark kan ses i Skulptursalen på Det Fynske Kunstakademi frem til d. 2. februar 2023. Åbent mandag til torsdag kl. 10 – 15. Lukket i juleferien.
Udstillingen holder eftermiddag/aften-åbent følgende dage:
Tirsdag d. 13. december frem til kl. 18.30.
Tirsdag d. 20. december frem til kl. 17.00.
Torsdag d. 26. januar frem til kl. 19.00.
Fredag d. 27, lørdag d. 28. og søndag d. 29. januar fra kl. 10-18.

For yderligere information, billeder eller interviewaftaler kontakt Kommunikationsmedarbejder, Marlene Bregndahl på tlf 6611 1288 eller mb@detfynskekunstakademi.dk

Pressebillede: Sofie Thorsen, De Smukkeste Erhvervelser, Skulptursalen på Det Fynske Kunstakademi 2021

Download